Od 1.8.2024 je možnost nákupu s dotací ve výši až 80% nákladů pro rok 2025, Produkty jsou označeny štítkem DOTACE. Výkup vosku 230 kč kg. Vykupujeme i voští a souše.

Historie včelařství

Včelařství neboli chov včel a produkce medu, má dlouhou historii a hraje důležitou roli v lidské kultuře a ekologii. Historie včelařství v Čechách sahá hluboko do minulosti a je spojena s tradičním zemědělstvím. Pojďme si tedy povědět něco k historii.

Včelařství je tu již od středověku

První zmínky o včelařství na území Čech sahají do středověku, Bylo spojeno s kláštery, kde mniši chovali včely pro med a vosk. Již tehdy hrálo včelařství významnou roli v hospodářství a produkci vosku. V 18. a 19. století se začalo rozvíjet jako organizovaná činnost, začaly se používat vynálezy, jako jsou rámové úly a vznikly i první včelařské spolky a organizace. Informace lidé získávali i díky knihám, např. „O včelách“ od Thomase d'Aquin. Pro práci s včelstvy je důležité vědět co nejvíce.

Včely jako opylovači

Včely hrají klíčovou roli v opylování rostlin, což přispívá k produkci ovoce, zeleniny a dalších plodin. Bez včel jako opylovačů se lidstvo prostě neobejde. Zajímavostí je také komunikace včel. Komunikují mezi sebou pomocí tance, kterým informují ostatní včely o lokalizaci zdroje potravy. Žijí ve včelích úlech ve velmi fascinujících složitých společenských strukturách. Jejich kolonie se skládá z včelí královny, pracovních včel neboli dělnic a trubců.

Včelí produkty

Nejznámějším produktem včelařství je med známý pro své léčebné vlastnosti a sladkou chuť. Medu známe mnoho druhů. Pylový med obsahuje včelí pyl a je bohatý na vitamíny, minerály a proteiny. Jde o speciální královskou potravu včel, která se využívá pro své předpokládané zdravotní benefity. Fermentovaný med neboli medovina či medové víno je alkoholický nápoj vyráběný kvašením medu. Vosk se získává z včelích pláství a využívá se k výrobě svíček, kosmetiky a tělu prospěšných balzámů.

Včelaři v České republice

V České republice je mnoho včelařských klubů a asociací, které sdružují včelaře a podporují tuto komunitu. Proto patříme mezi země s tradičně vysokou produkcí medu. Ta může být ovlivněna klimatickými podmínkami a dostupností květů. Včelařství má v české kultuře hluboké kořeny. Některé regiony jsou známé svými specifickými včelařskými tradicemi a zvyky. Během roku se konají různé včelařské festivaly a akce. Včelaři se setkávají, vyměňují si zkušenosti a prezentují produkty.

Včelařské vykřičníky

Velkým problémem je v současnosti úhyn včel. Globálně čelí včely mnoha hrozbám, jako jsou pesticidy, nemoci, parazité a ztráta přirozeného prostředí. Včelařství hraje klíčovou roli v udržitelném zemědělství a ekosystémech. Ochrana včel a udržitelné včelařství jsou velmi důležité.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz