Od 1.8.2024 je možnost nákupu s dotací ve výši až 80% nákladů pro rok 2025, Produkty jsou označeny štítkem DOTACE. Výkup vosku 230 kč kg. Vykupujeme i voští a souše.

Zázrak jménem propolis

Propolis má mnoho způsobů využití. Vyrábí se z něj propolisová tinktura, kdy se maceruje propolis v jemném lihu. Propolisová tinktura se pak dá konzumovat i používat na pokožku. Někomu pomáhá od oparů, jinému pomáhá upevnit obranyschopnost a imunitu.

Jak vzniká propolis v úlu

Včely sbírají pryskyřici na stromech a přidávají do ní výměšky svých žláz. Jak včely rouskují pyl? Prochází se po kvítcích a na těle se jim postupně zachytávají zrnka pylu. Kmitáním nožiček je shrabují, lehce zvlhčují slinami a tvoří rousky umístěné na zadním páru končetin. Pro tvorbu jednoho páru rousků musí navštívit asi 80 květů.

Co je to propolis

Propolis je směs pryskyřičných látek, včelího vosku, balzámů a éterických olejů s řadou příznivých účinků při ochraně buněk. Včely sbírají pryskyřici a společně s výměšky svých žláz vzniká propolis. Řidší propolis slouží v úlu jako dezinfekce, kdy jím včely potírají buňky, aby nedošlo k poškození mikroorganismy, plísněmi, viry či bakteriemi. Hustý propolis neboli včelí tmel slouží v úlu pro izolaci. Pokud do úlu pronikne jakýkoli zdroj nákazy, včely jej obalí propolisem. Podobně jej používají i lidé.  

Co obsahuje propolis a proč ho používat

Propolis umí ochránit celý úl proti různým zdrojům nákazy. Svým dezinfekčním účinkem zničí všechny bakterie a vytvoří vrstvu, na které nějakou dobu žádná další nepřežije. Asi 50 % propolisové směsi představují pryskyřičné látky, 30 % tvoří včelí vosk a cca 10 % představují balzámy a éterické oleje.

Klíčový je provitamin A a vitamíny skupiny B působící pozitivně na fungování nervové soustavy. Vápník přispívá k normálnímu stavu pokožky, vlasů a zubů, srážlivosti krve i růstu kostí u dětí. Železo pomáhá při funkci energetického metabolismu, tvorbě červených krvinek i hemoglobinu a přenosu kyslíku v těle, podporuje obranyschopnost, udržení tělesné energie i proces dělení buněk

Použití propolisu

Surový propolis lze využít ve formě lihové tinktury. Tinktura z propolisu je vhodná na různé drobné ranky. Propolisové kapky zředěné vodou využijete při výplachu úst nebo na kloktání. Využívají se také propolisové masti, kapky, zubní pasty, mýdla, ústní spreje či propolis v medu.

Při vnějším použití stačí postižené místo natřít mastí či tinkturou nebo ho opláchnout. Při vnitřním použití můžeme kapky či tinkturu nakapat do trochy vody, mléka, medu nebo na kostku cukru. Dávkování se liší vždy podle typu a způsobu použití. V případě závažnějších onemocnění je vhodné použití propolisu konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem.

Jak užívat propolis

Propolis je velmi účinný už v malých dávkách a koncentracích. Při vnitřním užívání je vhodné vždy po 3 týdnech aplikace zařadit týdenní přestávku. Pokud nenastane zlepšení, nemusíte jej dál užívat. Otestujte si alergii na propolis na kůži na předloktí ruky a počkejte 24 hodin. Při vnitřním použití začněte minimální dávkou a sledujte reakci organismu. Pokud je vše v pořádku, můžete jej užívat.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz